Sweetloom I Princessa Nagrodzone Przez International Taste Institute
  • Strona Główna
  • Sweetloom I Princessa Nagrodzone Przez International Taste Institute

w Turcji dwie odmiany warzyw od Yuksel Seeds zostały uhonorowane przez prestiżowy International Taste Institute w Brukseli za wyjątkowy smak i wysoką jakość w tegorocznej edycji konkursu Superior Taste Award 2025. Odmiana pomidora heirloom - Sweetloom oraz papryki typu Kapia - Princessa podbiły serca jurorów swoim intensywnym smakiem i unikalnymi właściwościami.

International Taste Institute przeprowadza rygorystyczne testy degustacyjne w ciemno, z udziałem panelu złożonego z szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelin oraz doświadczonych sommelierów. Oceny opierane są na pięciu kryteriach: pierwsze wrażenie, wygląd, zapach, smak i tekstura. Tylko produkty spełniające lub przewyższające wysokie standardy Instytutu otrzymują to wyróżnienie.

Sweetloom – żebrowany pomidor w kolorze purpurowo-czarnym – został doceniony za intensywną barwę, naturalny smak i doskonałą równowagę. Szczególne uznanie zdobył dzięki bogatej teksturze i złożoności, co zaowocowało przyznaniem najwyższego odznaczenia Instytutu. Z kolei papryka Princessa zachwyciła jurorów chrupkością, słodyczą i aromatycznym profilem smakowym

„To wyróżnienie jest dowodem naszego nieustannego zaangażowania w doskonałość smaku i innowacji” – powiedział Hicham Abba, dyrektor marketingu i szef regionu na Amerykę, Europę Zachodnią, Afrykę i Bliski Wschód w Yuksel Seeds. „Jesteśmy dumni, że nasze odmiany ponownie zostały docenione przez tak prestiżową instytucję jak Taste Institute – za cechy, które czynią je wyjątkowymi.”

To nie pierwszy raz, kiedy odmiany Yuksel Seeds zdobywają to prestiżowe wyróżnienie. W 2024 roku nagrody za smak otrzymały także pomidory Umay, Tomblack, Tobralina i Snowsweet, co potwierdziło jakość, która wyróżnia tę firmę nasienną. Dzięki nowemu wyróżnieniu Yuksel Seeds po raz kolejny potwierdza swoją pozycję lidera w zakresie smaku, jakości, innowacji i tworzenia warzywnych odmian wyznaczających trendy w branży.


Inne publikacke